Ouderenzorg
De meeste ouderen zijn prima in staat om zelfstandig te wonen, een eigen keuze te maken over hun leven en zelf te beslissen over (medische) zorg . Een deel van de ouderen lukt dat niet, zij hebben extra zorg of ondersteuning nodig van anderen. We spreken dan over kwetsbare ouderen. De kwetsbaarheid van ouderen neemt toe naarmate de leeftijd stijgt.
Kwetsbaarheid kan zich op allerlei manieren uiten. De ene oudere heeft bijvoorbeeld moeite met boodschappen doen, terwijl de andere oudere last heeft van vergeetachtigheid.
Er zijn vier gebieden waarop ouderen kwetsbaar kunnen zijn:
* Lichamelijke belemmeringen: bv. gewichtsverlies, vallen en vermoeidheid
* Cognitieve belemmeringen, bv. achteruitgang van het geheugen, concentratie en intelligentie
* Sociale belemmeringen door eenzaamheid of verlies van vrienden en familie
* Psychische kwetsbaarheid door psychische aandoeningen zoals bijvoorbeeld een depressie
Zorggroep Katwijk heeft onderling afspraken gemaakt over de begeleiding van kwetsbare ouderen door uw eigen huisarts en praktijkondersteuner. Buiten de eigen huisartsenpraktijk kunnen ook de apotheek, diëtist, fysiotherapeut, ergotherapeut, wijkverpleging, specialist ouderengeneeskunde, casemanager dementie, het wijkteam en het Welzijnskwartier een rol hebben in de zorg en begeleiding.
De zorgverleners kijken niet alleen naar uw ziekte, maar kijken vooral naar kwaliteit van leven. Uw wensen staan voorop. Wij ondersteunen u, maar u houdt zoveel mogelijk de regie (u beslist) over uw leven en blijft zo zelfstandig mogelijk functioneren.
Betrouwbare websites
Thuisarts
Wijkteam
Regelhulp – gids voor ouderen
Welzijnskwartier