Bewegen met COPD via ‘Jouw Wandeluitdaging’

Bewegen met COPD via ‘Jouw Wandeluitdaging’

Bewegen met COPD? Misschien moet je er niet aan denken. Wanneer je start met sporten ben je namelijk nog benauwder. Daarom voelt sporten niet natuurlijk. Toch levert bewegen je op de lange termijn veel op. Je krijgt een betere conditie en je bent minder vatbaar voor een longaanval. Makkelijk is het zeker niet, maar het loont wel.

Bij COPD gaat het ademhalen moeilijker geworden. Elke ademhaling kost energie en dat is frustrerend. Bewegen is vaak een hele uitdaging. Toch is het erg belangrijk dat je met COPD voldoende beweegt. Je traint spieren en krijgt een betere conditie. Zo ben je minder snel moe en herstel je sneller van bijvoorbeeld een verkoudheid.

Alle vormen van bewegen zijn goed. Je hoeft niet op de loopband in de sportschool, als je daar niet van houdt. Met een wandeling naar de supermarkt heb je al een hele stap gezet. Veel mensen met COPD wandelen, tuinieren, fietsen (e-bike) of doen yoga. Je kunt zelf het beste inschatten wat je wel en niet kunt.

Wil je een stapje verder? De Nationale COPD Challenge (NCC) is een initiatief van de Bas van de Goor Foundation dat samen met het Longfonds en Move2Improve mensen met COPD in beweging wil brengen voor een betere kwaliteit van leven. Vanwege corona bieden zij dit jaar een alternatief wandelprogramma aan: 'Jouw Wandeluitdaging'.

'Jouw Wandeluitdaging' is een gratis online wandelprogramma dat jou uitdaagt en helpt wekelijks, zelfstandig te wandelen op een niveau dat bij jou past. Via de mail ontvang je een half jaar lang elke maand een schema met wandeltrainingen en tips. Of je nu begint met wandelen, jouw huidige wandelniveau wilt behouden, of op wilt bouwen naar een grotere afstand. Aanmelden kan tot september via www.bvdgf.org/event/jouwwandeluitdaging.

Voldoende bewegen biedt overigens nog veel meer voordelen. Je klachten kunnen er door afnemen en dagelijkse bezigheden gaan makkelijker. Je krijgt meer energie, de botten worden sterker en je slaapt beter. Je bent meer ontspannen en de spieren worden sterker. De kans op een longaanval of een ziekenhuisopname wordt kleiner en de kans om te blijven werken groter.

Liever onder begeleiding van een fysiotherapeut te bewegen? Binnen Zorggroep Katwijk zijn er fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in begeleiding van mensen met COPD. Je huisarts of praktijkondersteuner kan een verwijzing regelen. Controleer vooraf wat er wel en niet wordt vergoed door de zorgverzekeraar.