Een gezonde leefomgeving

Je gezondheid wordt beïnvloed door verschillende factoren: bijvoorbeeld door je genen (erfelijkheid) en je leefomgeving, maar zeker ook door je gedrag. Een ongezonde leefstijl vergroot de kans op veel ziekten en anderzijds kun je met een gezonde leefstijl veel ziekten juist voorkomen. Belangrijke leefstijlfactoren die je zelf in de hand hebt en die je gezondheid beïnvloeden, zijn voeding, beweging, roken, alcohol en stress. Lukt het niet goed om een gezonde gedrag vol te houden, kijk dan ook eens goed naar de omgeving waarin je leeft, werkt en woont.

Een gezonde leefomgeving is belangrijk om ons prettig, veilig en gelukkig te voelen. Dat betekent niet alleen in ons eigen huis, maar ook in onze buurt, op onze werkplek en in onze sociale omgeving. Wanneer je geluidsoverlast, vervuiling of stress ervaart, heeft dat invloed op ons totaalplaatje van gezondheid. Of denk bij kinderen aan veilig spelen dicht bij huis en de mogelijkheid om gezonde keuzes te maken in de schoolkantine en op de werkvloer. Dus bijvoorbeeld geen snackverkoop in de buurt van scholen.

Onze gemeente is gezegend een gezonde leefomgeving: in de duinen, Panbos en op het strand is het heerlijk wandelen in frisse lucht en via ons nieuwe fietspad fietsen we door een prachtig groen duingebied van Katwijk aan de Rijn naar Katwijk aan Zee. Er zijn mooie groene speel- en spelmogelijkheden, bijvoorbeeld in het Ridderpark en de Dorpsweide in Valkenburg. Ontspannen, eten of elkaar ontmoeten, we kunnen het allemaal. Maar het kan zeker beter! Elke vergroening en elk nieuw park is daarom meegenomen.

Zorggroep Katwijk probeert ook haar steentje bij te dragen aan een gezonde toekomst door mee te denken over de inrichting van de nog nieuw te bouwen wijk Valkenhorst. Wij streven hierbij naar een sociaal gezonde wijk met veel ruimte om te wandelen en te fietsen.

Samen met de Gemeente Katwijk, de zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid en sociaalwerkorganisatie Welzijnskwartier proberen we ook zorg en welzijn zo goed mogelijk te organiseren voor alle inwoners in Katwijk.

Mocht je vragen of problemen ervaren die een gezonde leefstijl in de weg staan, schroom dan niet om contact op te nemen met je huisarts of praktijkondersteuner. Zij kunnen je helpen met een verwijzing naar een leefstijlcoach, begeleiden bij het stoppen met roken en alcohol of ondersteunen bij psychische of psychosociale klachten. De fysiotherapeut kan helpen om zonder klachten en pijnvrij te bewegen, de diëtiste begeleidt je graag naar een gezonde leefstijl.