Overgewicht bij kinderen

Het ene kind heeft sneller overgewicht dan het andere. De belangrijkste oorzaak is te veel eten en te weinig bewegen. Als een kind meer eet dan het lichaam nodig heeft, dan worden de voedingsstoffen in lichaamsvet omgezet.

Een kind dat te zwaar is, heeft meestal meer moeite om te bewegen en te sporten. Het doet minder snel mee aan spelletjes die veel energie kosten. Omdat een kind met overgewicht zich soms schaamt of gepest wordt, kan het zich onzeker en eenzaam voelen.

Een gezonde leefstijl is voor elk kind erg belangrijk. Het gaat vooral om regelmatige lichaamsbeweging en gezonde eetgewoontes. Het helpt het best als het hele gezin meedoet met de gezonde leefstijl. Sla het ontbijt niet over en geef hooguit vier keer per dag een gezond tussendoortje en zo min mogelijk frisdrank, snoep, koek en chips. Laat uw kind alleen bij uitzondering snoepen op feestjes of in het weekend en gebruik eten niet als zoethoudertje, om uw kind af te leiden, te  troosten of te belonen. 

Maak afspraken met uw kind om te zorgen dat het niet te lang achter de computer of de tv zit en zorg dat uw kind regelmatig buiten speelt of de hond uitlaat. Een kind moet dagelijks minstens een uur actief bewegen. Forceer het niet maar geef het goede voorbeeld en maak het leuk. Vraag ook vriendjes, broertjes of zusjes om mee te doen. Schrijf uw kind in bij een sportvereniging en ga regelmatig kijken naar trainingen of wedstrijden om het te stimuleren. Bedenk een activiteit die u met het hele gezin kunt doen, zoals samen een strandwandeling of fietstocht maken.

Alle kleine beetjes extra lichaamsbeweging helpen. De voedingsmiddelen die uw kind binnenkrijgt worden dan beter verbruikt. Uw kind krijgt steeds meer spieren en minder vet. Het raakt minder snel buiten adem en voelt zich blij en steeds fitter. Soms helpt het om een keer met de huisarts of  diëtist te praten en een fysiotherapeut kan nuttige beweegadviezen geven. 

Binnenkort gaat het leefstijlprogramma LEFF van start in Katwijk.  LEFF staat voor Lifestyle, Energy, Fun and Friends en is bedoeld voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar die te zwaar zijn én hun ouders. LEFF is vooral succesvol omdat mensen zelf haalbare doelen leren stellen. In Katwijk zal het programma uitgevoerd worden door medewerkers van Welzijnskwartier (afdeling sport en wijkwerk) en het Centrum voor Jeugd en Gezin. Informatie vindt u op www.welzijnskwartier.nl.