De pneumokokkenprik

Bent u tussen de 73 en 80 jaar? Dan krijgt u binnenkort een uitnodiging van uw huisarts voor de pneumokokkenprik. De overheid biedt deze vaccinatie tegen pneumokokken gratis aan en kan tegelijk gegeven worden met de griepprik.

Pneumokokken zijn bacteriën. Er zijn veel soorten pneumokken. Vaak zitten ze in uw neus of keel, zonder dat u er ziek van wordt. Maar als u ouder bent of een zwakke gezondheid hebt, kunt u er wel erg ziek van worden.
Dan kan een eenvoudige griep door pneumokokken veranderen in een gevaarlijke infectie, zoals longontstekingbloedvergiftiging en hersenvliesontsteking .
Pneumokokken krijgt u van iemand anders. Bijvoorbeeld als iemand met pneumokokken niest of hoest in uw buurt of als iemand met pneumokokken u een hand geeft.

De prik beschermt tegen 23 soorten pneumokokken die het meest voorkomen. Door de prik wordt de kans daarom kleiner dat u zo ernstig ziek wordt dat u naar het ziekenhuis moet of dat u aan een zo’n ontsteking overlijdt. ziekte door pneumokokken.

Een prik tegen pneumokokken versterkt uw afweer. In de prik zitten dode stukjes van deze bacterie. U wordt niet ziek van de dode stukjes. Wel maakt u afweerstoffen. Wordt u later besmet met de bacterie? Dan herkent uw lichaam de bacterie. Uw lichaam kan dan sneller en beter afweerstoffen maken. De kans is dan kleiner dat u ziek wordt. De prik werkt ongeveer vijf jaar.

Bent u nu tussen de 60 en 72 jaar? Dan krijgt u misschien in de komende jaren een uitnodiging. Wanneer dit precies is, is nu nog niet bekend.
Wilt u daar niet op wachten, dan moet u de prik zelf betalen. Let wel op: de volgende prik (binnen 5 jaar) kunt u dan misschien ook niet gratis krijgen. Dit heeft te maken met de planning van de gratis prikken door de overheid. Bij de apotheek kunt u vragen wat de prik kost.

Natuurlijk is het altijd belangrijk om te voorkomen dat u ziek wordt of anderen besmet. Dit kunt u doen door de bekende basisregels:  vaak uw handen wassen, zo min mogelijk uw ogen, neus en mond aan te raken. Verder is het altijd goed voor uw afweer om gezond te eten, genoeg te bewegen en niet te roken.