
Nieuwsberichten
Hooikoorts
Hooikoorts is een vorm van allergie. Iemand met hooikoorts is overgevoelig voor stuifmeel van grassen, planten of bomen. Stuifmeelkorrels worden ook wel pollen genoemd. Zodra de ogen, neus, mond, keel of luchtpijp van iemand met hooikoorts in aanraking komen met het stuifmeel, raken de slijmvliezen geprikkeld en dat kan klachten geven. De neus en ogen gaan jeuken met als gevolg niezen, een ‘loopneus’ en tranende ogen. Sommige mensen hebben een vol gevoel in hun hoofd, hoesten, zijn koortsig of erg moe. Hooikoorts is hinderlijk maar het kan geen kwaad. De klachten gaan altijd weer over zodra het stuifmeel uit de lucht verdwenen is.
Hooikoorts treedt op in de bloeitijd van grassen, planten en bomen. De precieze bloeiperiode is afhankelijk van het weer. Zo kan een warme winter tot gevolg hebben dat de hooikoortsperiode eerder begint. Bomen bloeien eerder dan grassen. Daarom krijgen mensen met een allergie voor boomstuifmeel al vroeg in het jaar (februari-maart) klachten, terwijl mensen met een allergie voor grasstuifmeel later in het jaar (mei-juni) last krijgen. Sommige mensen hebben het hele seizoen last van hooikoorts, anderen af en toe een dagje.
Op zonnige, warme, winderige dagen is de kans op pollen in de lucht het grootst. Activiteiten buitenshuis kunnen dan veel klachten geven. Regenachtige dagen daarentegen zijn vaak een opluchting, omdat de pollen dan uit de lucht worden gespoeld. Het is niet bekend waarom sommige mensen allergisch zijn voor stuifmeel en anderen niet. In sommige families komt hooikoorts meer voor dan in andere. De aanleg voor hooikoorts is al bij de geboorte aanwezig, maar de klachten ontstaan pas in de loop der jaren. Na verloop van tijd nemen de klachten weer af. Hoe lang dat duurt, is niet te voorspellen.
Hooikoorts is niet te genezen. Wel valt te proberen het contact met stuifmeel zoveel mogelijk te vermijden. Binnenshuis met gesloten ramen zullen er minder klachten zijn. En gunstig voor ons Katwijkers, aan zee zit minder stuifmeel in de lucht dan in het binnenland. Een strandbezoek kan uitkomst bieden mits er geen sprake is van oostenwind. Via radio, internet (pollennieuws.nl ) is te volgen of er veel stuifmeel in de lucht zit.
Als het vermijden van pollen niet mogelijk is of onvoldoende helpt, zijn er medicijnen in de vorm van een neusspray, oogdruppels en tabletten. Meer informatie over medicijnen vindt u op www.apotheek.nl of via uw eigen apotheek.
Neem contact op met uw huisarts als u hooikoorts heeft of vermoedt en ondanks voorzorgsmaatregelen toch klachten houdt.elijk baat hebt bij de medicijnen die u gebruikt en hiervan zo min mogelijk hinder ondervindt! Een medicijncheck wordt in de meeste gevallen vergoed door uw zorgverzekeraar. Wilt u meer informatie? Uw apotheek informeert u graag!